Gelir için aslanlar gibi koşun, masraftan ceylanlar gibi kaçın
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi, yeni normal sürecinde de online toplantılarına devam ediyor.
Maltepe Üniversitesi (MÜ) İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan ve İstanbul Üniversitesi (İÜ)Siyasal Bilgiler Fakültesi Risk ve Denetim Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Davut Pehlivanlı katıldıkları webinarda MÜSİAD Bursa Şubesi üyelerine “Kriz Dönemlerinde Risk Yönetimi” hakkında açıklamalarda bulundular.
“EKONOMİ İNSAN HAYATINA DOKUNUYOR”
Online toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, “Değerli konuk konuşmacılarımızkendi alanlarında son derece yetkin isimler. Önceki konuklarımızda da olduğu gibi hocalarımızın ekonomik değerlendirmeleri, ruh dünyamıza dokunan duruşları,MÜSİAD’ın da renk ve kimliğine uygun düşen fikirler. Biz ekonomiyi sadece rakamlardan, verilerden ibaret değil, insan hayatına topyekun dokunan bir bilim dalı olarak görüyoruz. Dolayısıyla kıymetli konuşmacılarımızın görüşleri bizim için çok değerlidir” dedi.
“İNİSİYATİF VURGUSU”
Online toplantıda İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Risk ve Denetim Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Davut Pehlivanlı, kriz dönemlerinde risk yönetimine dikkat çekti. Prof. Dr. Pehlivanlı, kriz ve pandemi dönemlerinde e-ticaretin yükselen bir kavram olduğunu, uyum sağlayamayan veya rekabet edemeyen firmaların bu dönemde rakiplerinin gerisinde kaldığına işaret etti. “Değişim sadece dijital platforma yatırım yapmak değil. Sizin müşteri alışkanlıklarını e-platforma taşımanız gerekiyor. Proaktif olamadıkça rakipleri yakalamak mümkün olmuyor” diyen Pehlivanlı, risk yönetiminin ve riskleri öngörerek önceden inisiyatif almanın şirketlerin rekabet ortamında ayakta kalması açısından kritik faktör olduğunu kaydetti.
“BİLDİĞİMİZ DÜNYA DEĞİŞTİ”
MÜ İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan da salgınla birlikte sıkıntılı bir döneme girildiğini söylerken, “Dünya bir anda durdu. 4 milyara yakın insan evlerine kapanmak durumunda kaldı. AVM’ler boşaldı. Bir anda bildiğimiz, alıştığımız dünyanın değiştiğini gördük. Artık bir ülke öksürdüğü zaman bütün ülkeler nezle oluyor. Bu da bizi değişimlere ayak uydurmaya, dijitalleşmeye uyum sağlamaya yöneltiyor” dedi.
“DEĞİŞİMİ YAKALAMAK GEREKİYOR”
Prof. Dr. Gürdoğan sözlerine şöyle devam etti; “Salgın şunu da gündeme getirdi, iş dünyası bir maraton. Yarış her gün yeniden başlıyor. İşletmeler bu salgından sonra gelirlerinin peşinden aslanlar gibi koşmalı, masraflarından da ceylanlar gibi kaçmalılar. Yeni dönemde ayakta kalmak için bu prensipler çok daha önemli hale geldi.”
Online buluşmanın sonunda konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay Prof. Dr. Gürdoğan ve Prof. Dr. Pehlivanlı’ya sunumları için teşekkür ederek, çok faydalı bir etkinlik olduğunu belirtti. Alpay; “Sizler konuşmanızda, değişime vurgu yaptınız. Bizlerin de değişimi yakalamazsak yok olmanın eşiğinde olduğumuzu ve her doğan günün yeni fırsatlar getirdiğini söylediniz. Bunlar ders almamız gereken çok değerli katkılar” dedi.
Toplantı soru-cevap kısmı ile sona erdi.