İMSİAD’DA GÜNDEM İŞ KAZALARI VE GÜVENLİĞİ…
İMSİAD BAŞKANI ANDIÇ: EN MEŞGUL OLDUĞUMUZ KONULARDAN BİRİ İŞ KAZASI DAVALARI…
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) gerçekleştirdiği seminerlerle, sektörü yakından ilgilendiren konularda sektör temsilcilerini bilgilendirmeye devam ediyor.
İMSİAD VE Küçükarda Hukuk Bürosu işbirliğiyle düzenlenen “İş Kazaları” konulu toplantı, İMSİAD Dernek Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya; İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, İMSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve üyeler ile firma yetkilileri katıldı.
Programın açılışında konuşan İMSİAD Başkanı Andıç; bu gibi bilgilendirici programların önemine işaret etti.
İş kazaları konusunun inşaat sektörünün yakından ilgilendirdiğini, en çok ölümlü iş kazasının bu sektörde yaşandığını üzülerek belirten Andıç, çok tehlikeli iş kolu olarak gösterilen inşaat sektörünün, en çok ölümlü iş kazası yaşanan sektör olduğunu, bunun önüne geçmek adına eğitimlerin önem arz ettiğini, İMSİAD olarak bu noktada üzerlerine düşüne yaptıklarını söyledi.
“Sektörümüzde bir de sürekli olarak problem yaşadığımız konular mevcut. Bunların başında ise iş kazaları geliyor. İş kazalarıyla ilgili işveren firma olarak elimizden geldiğince önlem alıyoruz; her türlü malzeme ve ekipman, hepsini çalışanlarımıza sunuyoruz ama gelin görün ki bunları şantiyede kullandıramıyoruz, kullandırtamıyoruz. Çünkü öyle bir alışkanlık yok. Ustaya bir şey söylediğimizde, ‘şefim, biz bunu 30 senedir böyle yapıyoruz’ diyor. 30 senedir kaza görmedin, bir kazaya uğrarsan hayatına mal olabilir. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. İş kazası olduğunda ise başka bir noktaya geçiyoruz. Davalara maruz kalıyoruz ve bunların sonucunda da ciddi bedeller ödememek için bugün gereken bilgileri almak için buradayız. Bu davalar, bir firmanın kapanması boyutuna kadar varabiliyor. Bugün bu konularla ilgili Küçükarda Hukuk Bürosu’ndan Avukat Caner Küçükarda ve ekip arkadaşları tarafından bilgilendirileceğiz.”
Andıç, “Sadece İMSİAD’ın üzerine düşeni yapması yetmiyor elbette. Bu noktada üyelerimizin, firma sahiplerinin, yöneticilerin de konuya hassasiyetle yaklaşması gerekiyor. Tabi bir de çalışanlarımızın kurallara riayet etmesi şartı var ki bana kalırsa bu en önde geliyor. Bir baret nasıl hayat kurtarır demeden, verilen güvenlik ekipmanlarını eksiksiz şekilde kullanmak, pek çok olumsuz vakanın önüne geçiyor. Bunlara pek çok örnek verebilirim, İMSİAD Üyelerimiz de. Bu nedenle önce güvenlik diyoruz. Çalışanlar olarak tedbirimizi alma zorunluluğumuz var. Altını çizerek söylüyorum, hiçbirimizin canı hiçbir şekilde yanmasın” diye konuştu.
“Kanuna uygun hakkını bilmeyenin ağlaması doğru değil”
Betpark 34, 34); font-size: small; line-height: 14.95px; font-family: Calibri, sans-serif;">Andıç’ın ardından konuşan ve hem işçi hem de işveren vekilliği yaptığını belirten Küçükarda Hukuk Bürosu’ndan Avukat Caner Küçükarda ise, yaşanmış iş kazası davalarından örneklerle katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Küçükarda, “Bir kıdem tazminat davasında, işverenin ortalama dava sonundaki zararı yüzde 35’tir. İşveren kanuna uygun haklarını bilmiyorsa ve gereğini yapmıyorsa, işverenin de bu durumdan şikayet etme hakkı yoktur” dedi.
İnşaat sektöründe faaliyette bulunan firmaları meşgul eden diğer konulara da dikkat çeken Andıç, şöyle konuştu:
İMSİAD köprü vazifesi görüyor
Son günlerde gündemde olan Müteahhitlik Yasası’yla ilgili de açıklamalarda bulunan Andıç, “Bu yasayla ilgili müracaatlar başladı. Bu konuda derneğimiz aktif bir rol üstlendi; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile müteahhit firmalar arasında köprü vazifesi görüyoruz. Bu konunun ertelenmemesi gerekiyor. Bu yasayla birlikte müteahhitlik A’dan H’ye kadar sınıflandırılacak konut üreticileriyle alakalı. Belki bugün alacağımız B sınıfı belgeyi, belki bir sene sonra D olarak bile almakta zorlanacağız. Dolayısıyla bu konunun öneminin altını çizmek istiyorum” diye konuştu.
“Yeniliklere hızlıca adapte olmalıyız”
Yaşam boyu eğitimin gerekliliğinin önemine dikkat çeken İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, bu bağlamda sektörü ilgilendiren eğitim toplantılarına hız kesmeden devam ettiklerini belirtti. Andıç, “Her türlü yeniliği, düzenlemeyi ve değişikliği muhataplarından dinleyerek, süratle bilgi sahibi olmaya ve bu yeniliklere de süratle adapte olmaya çalışıyoruz. Çünkü adapte olma ihtiyacının hiç olmadığı kadar arttığı bir döneme giriyoruz. Günümüzde değişim hızla gerçekleşiyor ve bizlerin de üretimden satışa varıncaya kadar her konuda eski alışkanlıklarımızdan ayrılmamız lazım. Bugünün doğrusu, kısa bir süre sonrasının eksiği ya da yanlışı olabiliyor. Yeniliklere adaptasyon hızımız ne kadar hızlı olursa, bu da bizim gelecekteki başarımızın ölçüsü olacaktır” dedi.
Andıç’ın ardından konuşan ve iş kazalarına ilişkin ülke ve dünya genelindeki istatistiklerini katılımcılarla paylaşan Küçükarda Hukuk Bürosu’ndan Av. Caner Küçükarda, Av. Sevil Karaca ve Av. Nihal Ersoy Çiçek ise iş kazalarının hukuki boyutu hakkında değerli bilgiler verdiler.