banner13

banner14

BUMİAD ve İMO işbirliği yapacak

Kentsel dönüşüm çalışmalarında birlikte hareket edecekler.

KENT SİAD'LARI 01.04.2012, 13:27 01.04.2012, 12:28
BUMİAD ve İMO işbirliği yapacak
Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) Başkanı İlker Özaslan, geçtiğimiz haftalarda yeniden başkanlığa seçilen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin ve yönetim kurulu üyelerine tebrik ziyareti gerçekleştirdi. Özellikle kentsel dönüşümün ele alındığı toplantıda İMO ve BUMİAD bu süreçte birlikte hareket etme kararı aldı.
İMO Bursa Şubesi’nin Bursa yararına söylem ve aktivitelerini yakından takip ettiklerini ve bundan sonra yapılacak çalışmalarda ortaklaşa hareket etmek istediklerini belirten İlker Özaslan, kentsel dönüşüm sürecinde daha duyarlı bir kamuoyu oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.
“Artan nüfusla ulaşım ve kentleşme daha da önem kazanacak”
Yerel yönetimlerin çalışmalarında akademik odaların ve sivil toplum kuruluşlarının birikimlerinden daha fazla yararlanması gerektiğine işaret eden Özaslan şöyle konuştu:
“Artık ‘Ben yaptım oldu’ söylemlerinin geride kalması gerekiyor. Bursa’nın 2023’te nüfusunun 5 milyonu aşacağı söyleniyor ve bu beraberinde ulaşım ve kentleşmeyi de getirecek. Deprem kuşağında olan Bursa’daki kaçak yapıların bir an evvel yıkılıp yerlerine sağlıklı binaların yapılması lazım. Bu kapsamda İMO, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’na büyük iş düşüyor. Biz de BUMİAD olarak akademik odalarla dayanışma içinde olmak ve Bursa’nın şehircilik anlamında daha iyi yerlere gelmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız.”
Dernek ve kurumları politik nedenlerle amaçlarından sapmadıkları sürece desteklediklerini söyleyen İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin ise katılımcılık anlayışının yoğun olduğu gelişmiş ülkelerin, sivil toplum kuruluşlarının yoğun olduğu ülkeler olduğuna dikkat çekti.
“Dernek ve odalar ideolojik politikalardan uzak tutulmalı”
Kentsel dönüşüm ile ilgili oda olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını aynı zamanda üniversiteler ve diğer odalarla da işbirliği içinde bulunduklarını ifade eden Şahin şöyle konuştu:
“Kentsel dönüşüm yasası çok kapsamlı bir yasa değil, bu yüzden bir çatı yasa çıkması gerektiğini ve kentin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledik. Planlama, altyapı ve ulaşım akslarının düzenlenmesinden sonra kentsel dönüşümün kent kimliğine ve mimarisine uygun olarak yapılması konusunda kapsamlı bir dosya hazırladık. Hazırladığımız bu dosyayı ilk olarak Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ a, sonrasında milletvekillerine, müsteşar ve müsteşar yardımcılarına sunduk.”
“Doğanbey ibret alınması gereken bir örnek”
Kentsel Dönüşüm konusunda TOKİ’ nin miadının dolduğunu söyleyen ve bu kapsamda yerel yönetimleri, yaptıkları çalışmalara dahil edemediklerini söyleyen Şahin Necati Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
“TOKİ hiçbir yönetmeliğe uymadan sadece dört duvar yaparak adeta barınak inşa etti. Özellikle Doğanbey bölgesinde yapılan Kentsel Dönüşüm örneği, son derece kötü bir örnek olarak Türkiye’nin ibret alması gereken bir proje haline geldi. Yerel yöneticiler hiçbir planlama yapmadan, hizmet etme yarışı içine giriyorlar. Cumhuriyet Caddesi’nden İncirli bölgesine uzanan tramvay, bu durumun en çarpıcı örneğidir.”
Tramvayın toplu ulaşım aktörü olmadığı için Gökdere trafiğini tıkadığını ve ulaşım planlamasında yerinin bulunmadığına vurgu yapan Başkan Şahin, Büyükşehir Belediyesinin bu projesinin Cumhuriyet Caddesi dışındaki bölümlerini, İMO olarak mahkemeye verdiklerini hatırlattı.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
kapalı
Günün Anketi Tümü
Hangi Ülkenin Aracını Kullanıyorsunuz?
banner19