Atık ısıyı enerjide değerlendirmek mümkün
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen, “Endüstride Atık Isıdan Enerji Üretimi (Organik Rankine Çevrimi)” başlıklı online toplantıda, hem ekonomik olarak hem de karbon salımının azaltılmasında atık ısıdan elektrik üretiminin nasıl yapılacağı konuşuldu.
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu, “Endüstride Atık Isıdan Enerji Üretimi (Organik Rankine Çevrimi)” başlıklı online bir toplantı düzenledi.
Online toplantıya, Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu ve Turboden Türkiye S.p.A. Biomass Consultant Şirketi’nden Emre Ercan konuşmacı olarak katıldılar.
Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, organik rankine çevriminin, klasik rankine çevriminden farklı olarak, düşük ısı ile sistemde dolaşan bir organik akışkanla elektrik üretmemizi sağlayan çevrim sistemini tanımladığını söyledi.
Prof. Dr. Akınoğlu, organik rankine çevriminin temellerini William Rankine’in ortaya koyduğunu ve neredeyse 150 yıldır kullanılan bir sistem olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Etemoğlu, organik rankine çevriminin kasik rankine çevrimine göre göre 3 farkı olduğunu söyledi. Etemoğlu, “Kazan yerine ısı eşanjörü, su yerine uygun bir organik akışkan ve bir genleşme cihazının sistemde olması temel farklardır. Artık daha düşük sıcaklarda buharlaşma öngörüldüğü için organik rankine çevrimi atık ısı tesisleri için uygun bir alternatiftir” dedi.
Teknoloji gelişimiyle birlikte organik rankine çevrimi konusunda çalışmalar yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Ethemoğlu, 2000’li yıllarla birlikte büyük artış yaşandığını söyledi. Türkiye’nin de konuya duyarlı olduğunu ve bilimsel çalışmalar açısından dünyada 10 ülke arasında olunduğunu kaydeden Prof. Dr. Etemoğlu, TÜBİTAK’ın da konuya eğildiğini söyledi.
Etemoğlu, konunun ekonomik ve çevresel yönlerinin olduğunu ifade ederek, karbona ait pazar oluştuğunda firmaların burada da destek bulabileceğini kaydetti.
Turboden Türkiye S.p.A. Biomass Consultant’tan Emre Ercan ise şirketlerinin organik rankine çevrimi konusundaki çalışmalarını aktardı. Ercan, sanayideki uygulamaları hakkında bilgiler verirken, yapılan yatırımın işin şekline bağlı olmakla birlikte 3-4 yıl içinde kendisini karşıladığını da dile getirdi.