2001 krizi ders oldu
Burhan Karaçam : 2001 sonrası aldığımız önlemlerle 2008 krizinden çok etkilenmedik.
GÜNDEM 05.05.2012, 10:54 05.05.2012, 09:55
Eski Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Burhan Karaçam, 2008'deki krizde Türkiye'nin hemen etkilenmemesinin nedeninin 2001'de yaşanan kriz sonrası alınan önlemler olduğunu söyledi.
TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 'Global kriz Türkiye’yi nasıl etkiliyor?' konulu konferans Adana Sanayi Odası (ADASO)’nda gerçekleşti. Organizasyona konuşmacı olarak katılan Türk bankacılığının önemli isimlerinden Burhan Karaçam, Türkiye’de değişim bakımından önemli tarihin 1980 olduğunu kaydetti. Ülkenin 1980’den 2001 yılına kadar bir türlü problemlerini çözemediğini dile getiren Karaçam, 24 Ocak Kararları'ndan sonra 1982’de ilk bankerler krizinin oluştuğunu hatırlattı. Türkiye’de yaşanan ekonomik krizler üzerinde duran Karaçam, “2001’de Kemal Derviş, Amerika’dan geldi. İşin siyasi boyutları mevcut durumu sıkıntılı bir döneme sokmuştu. Derviş, ABD’nin desteğiyle hazırladığı programı Ankara’daki hükümete anlattı. Ayrıntılı bir programdı. Temelde üç saç ayağı var. Bunlar bankacılık sektörünün yapılandırılması, kamuya bütçe disiplininin getirilmesi ve ekonomik büyümenin döviz kazandırıcı faaliyetlerden sağlanması gibi hedefler öngörüldü. Koalisyon hükümetleri bu işi götüremedi. 3 Kasım seçimlerinde AK Parti iktidara geldi ve tek farklı bu programı devam ettirdi.” dedi.
2003’te Amerika’nın Irak’taki müdahalesinin çok kısa sürmesiyle ortalığın gevşediğini ifade eden Burhan Karaçam, savaş nedeniyle tutulan paraların birdenbire devreye girdiğini vurguladı. Yeni bir partinin iktidarıyla Türkiye giren dövizin kurları aşağıya çektiğini ifade eden Karaçam, “Bu gelişme ithalattı ucuzlattı. İthalat ucuzlayınca enflasyon aşağıya indi. Enflasyonla birlikte faizler düştü. Fakat faizler enflasyon ve kurlar kadar gerilemedi. Arada kalan bu reel fark dışarıdan ülkeye sıcak para getirdi. Bu kurları daha da aşağıya çekildi. Böylece ithalat daha da cazip hale geldi. İthalatla rekabet edemeyen iç piyasa kapanmaya başladı. Ekonomik modeldeki büyüme ihracat ağırlıklı olmaktan çıkıp, ithalata döndü.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de bu süreçte korkunç bir kredinin girdiğine işaret eden Karaçam, o kredinin ithalatta kullanıldığını ve dünyanın en hızlı büyüme rakamlarının yakalandığını hatırlattı. 2008’deki global ekonomik krizi fark eden Amerika’nın bir takım önlemler aldığını söyleyen Karaçam, Avrupa’nın bu sıkıntıyı saklamaya çalıştığını kaydetti. Halen de bu olumsuzluğu saklamaya çalıştığını; fakat artık ‘mızrağın çuvala sığmadığını’ dile getiren Karaçam, şunları söyledi: “Amerika sıkıntılarını çözmeye başladı. Ama ilk başta en büyük darbeyi onlar yedi. 2008’deki krizden Türkiye’nin hemen etkilenmemesinin nedeni 2001’deki kriz sonrası alınan önlemler, bizi daha hazır duruma getirdi. Bu çerçevede biz daha sonra etkilendik. Ama dışarıda likitide verilmesine rağmen sorun halledilmediği için Avrupa çok kritik bir döneme girdi. Likidite basarak, borç vererek bu sorunlar çözülmez. Kan bir yerden boşalırken, öbür taraftan şişeyle kan vermenin bir yararı olmaz.”
ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nilgün Özler’in yanı sıra çok sayıda davetlinin katıldığı programda Karaçam, soruları da cevapladı.
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
1°
açık