MÜSİAD, Bursa turizmini masaya yatırdı

ÜLKE SİAD'LARI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şube’sinin Turizm Sektör Kurulu toplantısının konuğu Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer oldu.

MÜSİAD Bursa Şubesi ev sahipliğinde Bursa’nın turizm potansiyeli ve aldığı payın arttırılması ile turizmin geliştirilmesi için yapılabileceklerin masaya yatırıldığı toplantıda MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Alparslan Şenocak, Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Abdülkerim Baştürk, MÜSİAD Bursa Turizm Sektör Kurulu Başkanı Ümit Gürel ve üyeleri ile Bursa’da turizm sektörünün temsil eden dernek ve STK’ların temsilcileri hazır bulundu.

“Bursa’da turizm alternatifleri” konulu toplantıda açıklamalarda bulunan MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Alparslan Şenocak, “Farklı inanç ve medeniyetlere ev sahipliği yapan birçok kent var ama şükürler olsun ki Bursa'mız bütün bu başlıkları almış bir kent. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’mız Bizans, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mekânsal izlenimlerini bugüne taşıyabilmektir. Osmanlı'ya başkentlik yapan Bizans'ın ilk konsülünün sağlayan Bursa'nın aynı zamanda ticari hayatında hep önemli merkezlerinden biri olmuştur. Geçmişte de ticaretin kalbinin attığı İpekyolu’nun önemli bir durağı olarak hep önemini korumuş olan Bursa'mızın bu gelişim ve dönüşümün de turizm sektörü içinde eşsiz olanaklar sağladığı bilinmektedir. Son 15 - 20 yıldır gerek yatak kapasitesi gerekse tesis bakımından olağanüstü artışlar yaşandı. Buna rağmen turizm kentin gayri safi hasılasında istenilen yerde mi? Olmadığını biliyoruz. Ekonomisinde bir gelişim ve dönüşüm süreci geçiren Bursa’mızın turizmde de güçlü bir ivmeyi kazanası gerektiğine inanıyoruz. Turizm sadece deniz, kum ve güneş demek değil. Aynı zamanda inanç, doğa ve tarih gibi birçok turizm faaliyetinden bahsedebiliriz “dedi.

“ÖNEMLİ OLAN MARKALAŞMAK”

Programda Bursa’nın turizmde izlemesi gerektiği yol haritası hakkında açıklamalarda bulunan Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, “Bursa’nın nüfusu ve turizm potansiyeli bakımında ilk beşin arasında konulması gerekiyor. Turizm denilen faaliyet için iki unsur çok önemli konaklama ve seyahat. Türkiye kısa mesafe diye adlandırılan 3 – 3,5 saat uçuş mesafesinde inanılmaz bir coğrafyaya hitap ediyor. Bu manada Bursa’yı ele alalım, Yalova, Çanakkale, Balıkesir, İstanbul, Eskişehir, Afyon, Bilecik, Sakarya, Kütahya’yı da içine alan bir bölgede 20 – 25 milyon insana hitap ediyoruz. Bursa’ya bu şehirler en fazla 3 saat uzaklıkta. Ciddi bir potansiyelimiz var. Burada dünya kenti İstanbul’a ayrı bir parantez açmak lazım. İstanbul'un Bursa'ya çok yakın olmasının avantajı olduğu kadar dezavantajı söz konusu. Günübirlik konaklamasız turizmle İstanbul’dan Bursa’ya geliyor insanlar. Konaklatacak yeni yöntemler bulmalıyız. Buna rağmen çok potansiyelimiz var. 25 milyon insana hitap ediyor ve hizmet veriyoruz ama önemli olan marka bir kent haline gelmek. Bir konuda, bir üründe markalaşmak ve bunu pazarlamak çok önemlidir. Tek başına bir ürün bile şehrin turizm potansiyelini arttırır. Bursa sarma ciğerini, kestane şekerini her yerde aynı kalitede sunmakla ancak markalaşabilirsiniz. Öteki türlü çok zor.” dedi.

“TURİZM STRATEJİK KONUMA GELDİ”

Türkiye’nin turizm hedefleri ve elde ettiği gelir hakkında da bilgilendirmede bulunan Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Özer şöyle konuştu, “Artık Türkiye'de turizm sektörü stratejik bir konuma geldi Bu aynı zamanda dünyada da böyle 1 milyar üzerinde bir insan Seyahat Ederek Bir ekonomi döndürüyor. Son 10 yıldan bu yana bakıldığında 30 milyon yabancı ziyaretçiden, 51 milyon ziyaretçiye 20 milyar dolarlardan 46 milyar dolarları geçen gelire ulaştık. Bir noktaya kadar geldik. Türkiye önümüzdeki süreçte 2023 yılında 60 milyon turist 56 milyar dolar hedef koyduk.”

Turizmde çalışan kişilerin eğitim seviyelerinin daha yükselmesinin gerekliliğine de değinen Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, öte yandan da sürdürülebilir turizm kavramının da gündemde yerini koruduğunu ve Bursa’nın sürdürülebilir turizm noktasında çok önemli imkânlara sahip olduğunu söyledi.

Selamla konuşmaları bölümünde söz alan ve bir sunum yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Vekili Abdülkerim Baştürk ise Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursa’nın turizm potansiyelinin arttırılması ve daha fazla turistin kente gelmesi noktasında hayata geçirdikleri projeler ile gelecek dönem de turizmin canlandırılması için yapılması planlanan faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

“İŞ DÜNYASINA BURSA'NIN TURİZM DEĞERLERİ TANITILMALI”

Selamla konuşmaları bölümünde konuşan TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı Murat Saraçoğlu, iş dünyasından Bursa’ya gelen misafirlerin şehrin turizm değerleriyle buluşturulmasının önemine vurgu yaparken Türk milletinin geleneklerinin de turizm faaliyetleri çerçevesinde ihraç edilebileceğini belirtti.

MÜSİAD Bursa Turizm Sektör Kurulu Başkanı Ümit Gürel de, son yıllarda hem Türkiye'de hem de Bursa’da turizmden alınan payı arttıracak alternatif faaliyetlerin ortaya çıktığını ve yoğun ilgi gördüğüne dikkat çekti.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.