Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), İstanbul Moda Akademisi (İMA), Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliği ile hazırlanan ve hazır giyim sektörünün modelist ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sağlayacak olan, ‘Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Programı’nın protokolü, tarafların katılımı ile imzalandı.
Moda endüstrisinde tasarım sürecinin en önemli adımlarından biri olan Kalıp Çıkarma ve Model Geliştirme adına önemli bir uygulama alanı sağlayacak olan program, İstanbul’dan sonra ilk kez Bursa’da Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) iş birliğiyle pilot okul olarak seçilen Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hayata geçirilecek.
Hüseyin Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen protokol törenine; İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kâhya, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, İstanbul Moda Akademisi Okul Müdürü Leyla Özdemir, Hüseyin Özdilek MTAL Okul Müdürü Nuri Celepci ile birlikte öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Protokol töreninde konuşan UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, sektörle ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. Gündemir, “1950'lerden beri, istihdam açısından Türkiye’nin lokomotif sektörü olan tekstil ve hazır giyim konfeksiyon sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızda toplamda yaklaşık 1 milyon kişi istihdam ediliyor. Lojistik, perakende, mağazacılık vb. ilgili sektörleri de hesaba kattığımızda 2 milyon kişilik bir istihdama etki ediyoruz” diye konuştu.
“Tasarıma ağırlık veren özgün akımlar yaratmalıyız”
Gündemir sözlerini şöyle noktaladı: “Sektörün önünde yeni dinamikler var. Değişen yaşam koşulları, teknolojideki değişim, yaşam algısındaki ve bireysel isteklerindeki farklılaşma, en çok moda sektöründe kendini göstermeye başladı. Bu da bizlere büyük fırsatlar doğuruyor. Hızlı değişen moda akımları, bizler için de büyük şans. Dolayısıyla bizlerin yapması gereken yeni üretim teknolojilerini kullanarak tasarıma da ağırlık vererek özgün akımlar yaratmamız lazım. Bu proje de bunlardan biri.”
Mesleki eğitim vurgusu
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kâhya da, “Mesleki eğitim ülkemizin en önemli konularından bir tanesi. Bursa, Türkiye’nin en önemli sanayi şehri olduğundan burada yapılacak projeler tüm dünyaya örnek olacak çalışmalar olacaktır. Bakanlığımız nezdinde imzalanan protokoller ile hem yerel hem de ulusal paydaşlarımızla birlikte planlayarak hayata geçirmeye başladığımız çalışmalarımız, bu hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. Bu çerçevede İMA ve UHKİB’in desteğiyle Venüsbet hayata geçirilecek projeyle, hazır giyim sektörünün modelist ihtiyacının karşılanması için öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesi, onların sektöre hazırlanması ve istihdam edilmesini hedefleyen iş birliğimiz çok önemlidir” dedi.
Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi ise şunları söyledi: “Sanayi devrimini ıskalamış bir neslin çocukları olarak, Endüstri 4,0’ı, yapak zekâyı ıskalama lüksüne sahip değiliz. Şu an Tokyo’da veya Stockholm’de bir caddede yürüyen 17 yaşındaki bir gençle, Atatürk Caddesi’nde yürüyen akranının giyim kuşamı veya saç stili neredeyse aynı. Bu aynı zamanda global ölçekte bir üniformlaşma trendidir. Bu yüzden hazır giyim ve konfeksiyon sektörü çok önemli. Bu sektör, bizleri ya zevk ve beğenimizin başkaları tarafından tayin edilen kişiler olarak olduğumuz yerde saymaya devam ettirecek, ya da bizi dünya ligine çıkartıp yeni bir trend olarak kendi ürettiğimiz kalıp ve stilleri insanlığa sunan kişiler yapacak. Bu yüzden bu tip projeleri çok önemsiyor ve emeği geçenleri kutluyorum.”
“Mesleki eğitimlerde nitelikli eleman yetiştirme adına biz varız”
Projenin uygulanması için UHKİB’in önerisiyle Bursa’ya davet edildiklerini belirten İstanbul Moda Akademisi Okul Müdürü Leyla Özdemir de, “Biz bu projeyi İstanbul’da uyguladık. UHKİB’in önerisiyle Bursa’ya davet edildik ve önerilen bu okulda çalışmalarımıza başladık. Çok özverili ve başarılı bir kalıp ve model yetiştirme programı olan bu projeyi, İstanbul dışında pilot olarak uygulayacağımız bir okul olacak burası. Hedefimiz öğrencilerimizin sadece eğitim görmeleri değil, 12. Sınıfa geldikleri zaman staj görmeleri ve iş hayatlarına girmeleridir. Mesleki eğitimlerde nitelikli eleman yetiştirme adına biz varız. Bu eğitimler devam edecek” ifadelerini kullandı.
“Meslek liseleri ve özel sektör birlikteliği çok önemli”
Hüseyin Özdilek MTAL Okul Müdürü Nuri Celepci ise gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, ekonomik, siyasi ve sosyal yapılarını etkileme adına meslek liselerinin önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Celepci konuşmasını, “Bizler bu bilinçle hareket etmeye özen gösteriyoruz. Meslek liseleri ve özel sektörün birlikte olması çok önemlidir. Bu anlamda herkes birlikte hareket etmelidir. Bu projenin tasavvur düzeyinden düşünce eylem noktasına geçme noktasında emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” sözleriyle tamamladı.
Konuşmalarından ardından, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Kâhya, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir ve İstanbul Moda Akademisi Okul Müdürü Leyla Özdemir tarafından ‘Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Programı’nın protokolü imzalandı.
İmza sonrasında, okulun atölyeleri gezilerek Hüseyin Özdilek MTAL Okul Müdürü Nuri Celepci’den bilgi alındı.