Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 31. Komite işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda plastik sektörünün gelecek 10 yılı masaya yatırıldı. Continental Kimya AŞ Ürün Müdürü Uğur Yavuz, plastik sektöründe 2009 yılından bu yana Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük 2. İthalat pazarı konumunda olduğunu belirtirken, “Öngörülere bahis sitesi göre 2014 yılında bu bölgeler, en büyük ihracat alanları olacaktır” dedi.
BURPAS ve BTSO 31. Komite işbirliğiyle gerçekleştirilen sektörel toplantıda, plastik sektörünün gelecek 10 yılına ilişkin veriler masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan BURPAS Başkanı ve BTSO 31. Komite Meclis Üyesi İlker Biliktü, “plastiğin olmadığı bir dünya düşünemiyorum” derken, sektörün beklentilerini karşılayan projelere BURPAS ve 31. Komite olarak destek vermeye hazır olduklarını, sektöre yön verecek bilgilendirme toplantılarının devam edeceğini kaydetti.
Bursa’daki plastik sektörüne ilişkin verileri toplantıya katılanlara aktaran Biliktü, 35 firmanın faaliyet sürdürdüğünü ve bu firmalarda 3 bin 500 kişiye direkt olarak istihdam sağlandığını, Türkiye genelinde ise bin 875 firmada 35 bin 575 kişinin istihdam edildiğini ifade etti.
“2012 yılında sektörümüzde yüzde 6-8 oranında bir büyüme bekliyoruz” diyen İlker Biliktü, "2012 yılında Türkiye'nin yüzde 4 büyümesine karşın sektörümüzde yüzde 8'lik gibi bir büyüme öngörülüyor. Özellikle ilk aydan aldığımız veriler doğrultusunda bizim sektörümüzden baktığımızda, Türkiye’de işlerin iyiye gittiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.
Continental Kimya AŞ Ürün Müdürü Yavuz, plastik Betist sektöründe şuan en büyük ithalatçı konumunda olan Orta Doğu ve Afrika’nın 2014 perspektifinde en büyük ihracatçı konumuna geleceğini söyledi.
2011 yılında plastik hammadde ithalatının 2010 yılına kıyasla yüzde 15 arttığını söyleyen Uğur Yavuz, yine aynı dönemlerde hammadde ithalatında dolar bazındaki artışın ise yüzde 37 olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Yavuz, 2011 yılında plastik hammadde ithalatı yapılan ülkeleri de şu şekilde sıraları:
“Yaklaşık 845 bin ton ile ilk sırada Suudi Arabistan, 387 bin ton ile Almanya, 350 bin ton ile Belçika, 216 bin ton ile Hollanda, 214 bin ton ile Güney Kore, 241 bin ton ile İspanya, 198 bin ton ile İtalya,270 bin ton ile İran, 220 bin ton ile Fransa, 235 bin ton ile ABD, 2011 yılındaki plastik hammadde de başlıca ithalat kaynaklarımızdır.”
ÜRETİM PROSESİNDE 3. SIRADAYIZ
2011 yılı verilerinde Türkiye plastik sektörünün, proses kapasitesi olarak AB ülkeleri içerisinde Almanya ve İtalya’nın ardından 3. sırada olacağının öngörüldüğünün altını çizen Uğur Yavuz, 2011 yılında plastik sektörünün toplam mamul üretimin 6,7 milyon tona çıkarak, 2010 yılına kıyasla yüzde 10 artış sağlandığını da sözlerine ekledi.
Doğada çözülebilen hammaddeler üzerine yaptığı sunumunda Biopol Bölge Temsilcisi Orhan Ünsal ise yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda doğada çözünebilen plastiklerin geliştiğini ve her geçen gün gelişmeye de devam ettiğini ifade etti.
2 AŞAMADA DOĞADA BOZULMA
Plastiğin doğada çözülmesi aşamasının 2 kademeli olduğunu belirten Orhan Ünsal, şunları söyledi:
“İlk aşamada bozulmanın (kaybolmanın) oksijen ile başladığını, ısı, ışık gibi etmenlerle de bu sürecin hızlandığını ve mikroorganizmaların devreye girmesiyle ilk aşamanın tamamlanıyor. İkinci aşamada ise plastik topraktaki bakterileri besin olarak kullanarak, biokütle ve suya dönüşür.”