Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün üretim üssü olan Bursa, bu sektörde Türkiye’deki üretimin yüzde 80’inini gerçekleştirerek Türkiye’nin moda merkezi haline geldi. Bursa'yı dünyanın moda merkezi yapmak istediklerini belirten Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Rıdvan Güler, üretim üssü olan Vişne Caddesi’nin daha iyi pazarlanması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’nin sektöründe ilk yapılanması olan, Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici İşadamları Derneği (BEKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Güler, faaliyetleri, projeleri ve sektörel sorunları dile getirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.
Sektörde markalaşmayı başarmış firmaların, ülke geneline satış yaptıkları gibi Avrupa'dan Asya'ya, Afrika’dan Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyaya Türk Malı etiketiyle ihracat yaptıklarını aynı zamanda Türkiye’deki bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörünün üretiminin yaklaşık yüzde 80’inin Bursa’da gerçekleştiği söyleyen Rıdvan Güler, bu sektörün hem ülke, hem de kent ekonomisi için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
“Firmalarımızı rekabete hazırlamak için bir araya geldik”
Dünya ticareti ele alındığında, bebek giysi ve aksesuarları ticareti nüfus artışına paralel olarak her yıl arttığına işaret eden Güler şöyle devam konuştu:
“Bursa, deyim yerindeyse bu sektörde Türkiye’nin üretim üssü. Bursa’da faaliyet gösteren atölye ve fabrikalar yüzlerle, çalışanlar da binlerle ifade ediliyor. Küçük üreticilerden seri üretim yapan büyük tesislere kadar birçok firmanın faaliyet gösterdiği kentimiz ürün kalitesi ve çeşitliliği ile hızlı bir şekilde markalaşarak dünya pazarında da önemli bir paya sahip oldu. Bizler, sektörde faaliyet gösteren işadamları olarak, 2003 yılında ‘Birlikten kuvvet doğar’ diyerek güçlerimizi birleştirerek BEKSİAD kurduk. Firmalarımızı rekabete hazırlamak, sektörün sorunlarının çözümünü ve planlı bir gelişmeyi sağlamak amacıyla aynı çatı altında toplandık.”
BEKSİAD olarak işletme sahiplerine yönelik olarak eğitim çalışmalarını yaptıklarını ancak mavi yaka diye tabir edilen işçilerin Celtabet niteliklerinin geliştirilmesi için ilgili kurumlarla birlikte çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Güler, nitelikten yoksun çalışanların faturasını önce işletmelerin sonra da sektör ve ülke ekonomisinin ödediğini dile getirdi.
“İşletmelerimizin yönetici ihtiyaçlarının karşılanması için üniversitelerimiz bünyesinde konfeksiyonla ilgili bölümlerin de açılmasını bekliyoruz” diyen Güler şöyle devam etti:
“Kalifiye ekipler sayesinde tasarımıyla, üretimiyle büyük katma değer sağlayan bir sektörü hep birlikte oluşturabiliriz. Eğer bunu başarabilirsek Bursa, sektörümüzde üretimin yanı sıra dünyanın moda merkezi de olabilir. Kadın istihdamının yoğun olduğu sektörümüz, kadınlarımızın toplumsal hayatta daha aktif yer alması için de bir sosyal politika alanı olarak görülebilir. Konfeksiyonda dünyanın önde gelen kentlerinde Vişne Caddesi’nden övgüyle bahsedildiğine hepimiz tanık olduk. Ancak, ne yazık ki kentimiz bunun yeterince farkında değil. Oysa, hem ekonomik katma değer elde edilmesi, hem de Bursa’nın dünyaya tanıtılması için Vişne Caddesi bulunmaz bir nimet. Şunu unutmayalım ki, her yıl milyonlarca takım kıyafet bu bölgeden çeşitli kentlere ve ülkelere gönderiliyor. Bu durum, hem Bursa, hem de Türkiye için bir fırsata dönüştürülebilir.”
BEKSİAD’tan havaalanı talebi
Bursa’nın hava ulaşımı sıkıntısının istenilen noktaya gelemediğini ve bunun olumsuz sonuçlarından bebe ve çocuk hazır giyimi konfeksiyoncularının etkilendiğine değinen Rıdvan Güler, Bursa’daki havaalanlarının yeniden hava ulaşımına açılmasını istediklerini ifade etti.
Gerçekleştirilen basın toplantısının ardından bebe ve çocuk hazır giyim sektöründe üretim yapan firmalar gezilirken BEKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Güler ise AR-GE, üretim, dikim ve sevkiyat konularında bilgiler verdi.