Moderatörlüğünü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grup Üyesi Murat Yavaş’ın gerçekleştirdiği etkinlikte OSTİM Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış, ILTEKNO firmasından Cansu Ece Yıldırım, Güray Uzunlu ve Özcan Çetin birer sunum gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasını yapan Murat Yavaş, enerji ithalatının Türkiye için ağır bir yük olduğunu belirterek, kojenerasyon ve trijenerasyon uygulamalarının kazanç sağladığını söyledi. Yavaş, kojenerasyon ve trijenerasyon (Bütünsel üretim) uygulamasının, sanayide gerçekleştirilmesi gereken bir hedef olarak ortaya konulması gerektiğini kaydederek, “Trijenerasyon, yüzde 93’lere varan verimliliğiyle ve düşük karbon emisyonuyla yükselen yıldızdır” dedi.
OSTİM Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış ise, hava kirliliğinin pandemide bulaş riskini artıran bir yönü olduğunu, Retrobet kojenerasyon ve trijenerasyonun hava kirliliğini azalttığı için olumlu bir etkisi olduğunu söyledi. Trijenerasyon sisteminin kojenerasyondan farklı olarak soğutma da yapabildiğini söyleyen Prof. Dr. Kılkış, “Kojenerasyonda elektrik, sıcak su elde edilirken, trijenerasyonda atığın atığı olan soğutma imkanı da sağlanıyor” dedi.
Prof. Dr. Kılkış, yakıt tüketiminde yüzde 42’ye yakın bir tasarruf sağlayan trijenerasyon sistemlerinin, karbondioksit çıkışında da yüzde 550 azaltmaya neden olduğunu da söyledi. Kılkış, çoklu üretim sistemleri çeşitleri hakkında bilgi de verirken, iklim değişikliğine dur demek için trijenerasyon sistemlerinin önemli olduğunu dile getirdi.
ILTEKNO firmasından Cansu Ece Yıldırım trijenerasyon tasarım ve gereklilikleri hakkında, Güray Uzunlu ve Özcan Çetin ise işletme ve bakım uygulamaları konusunda bilgiler verdi.
Toplantı katılımcıların sorularıyla sona erdi.