“Bursa Osmanlı öncesi de tercih edilen bir yer”

KENT SİAD'LARI

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)-Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Bursa Felsefe Kulübü paydaşlığında, bu yıl pandemi nedeniyle online gerçekleştirilen Açık Kapı Toplantıları Felsefe Söyleşileri dizisinin ikincisi gerçekleştirildi.

Online Felsefe Söyleşileri’nin bu ayki konuğu Bursa Uludağ Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin oldu. Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Bursa ve Antik Medeniyetler: Prusa ve Nikaia” konulu bir sunum yaptı. Dünya Felsefe Günü’nde gerçekleştirilen toplantıda Prof. Dr. Şahin, “Her yerleşimin altında bir antik doku var. Mudanya, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, İznik, Osmangazi ve Orhaneli gibi Bursa’nın her yerinde antik yerleşim izlerini görebiliyorsunuz” dedi. Prof. Dr. Şahin, şunları ifade etti:

“Bursa, Osmanlı öncesinde de gözde bir yerleşim yeridir. İsa’dan önce 8. yüzyıla kadar karayolu üzerinde yerleşimler tercih edilmiş. Bu tarihten sonra ise, deniz yolları tercih edildiği için yerleşim de kıyılara olmuş.

Denizin aktif olarak kullanılmadığı dönemlerde insanlar kıyı değil genellikle iç kısımları tercih ediyorlar. Prof. Dr. Turhan Efe’nin hipotezine göre, Büyük Kervan Yolu’nu doğrular nitelikte bulduğumuz höyük ve yamaç yerleşimleri. Buna göre Betboo İnegöl ve Bozhöyük üzerinden Anadolu ve oradan Mezopotamya'ya ulaşılıyormuş. Bu taraftada Bursa üzerinden batıya gidiyormuş.”

Bursa’da yerleşimin Aktopraklık’ta da olduğu gibi milattan önce 7-8 bin yıllarına gittiğini söyleyen Prof. Dr. Şahin, “2006 yılında ilk araştırmalara başladığımzda Bursa’nın 7 binli yıllardan başlatılırdı. Orhaneli Yolu üzerinde Şahinkaya Mağarası vardır. Baltalıin ve İnkaya Mağaraları tespit ettik. Son ikisi Balıkesir sınırları içinde kalıyor. Şahinkaya’da bulduğumuz taş aletler nedeniyle Bursa’da insan yerleşiminin 60 bin, hatta 100 bin yıllarına dayandığını gösteriyor.

Şahinkaya’da resim yok, Baltain mağarasında ise resimler gördük duvarlarda. Cehalet ve para hırsı burada da ortaya çıkıyor. Hazine arayanlar burayı da tahrip etmiş durumda. İnkaya Mağarası da betimlemeler bulunuyor. Dans eden insanlar görünüyor” dedi.

Bursa’nın Osmanlı öncesi değerlerinden yeterince haberdar olmadığını da ifade ederek, potansiyelin değerlendirelememisinin çok üzücü olduğunu da kaydetti.

Prof. Dr. Şahin, sunumunda Bursadaki onlarca yerleşim yerini de tek tek sıraladı ve İstanbul’un arka bahçesi gibi olan Mudanya’da 5 tane antik kent kalıntısı bulunduğunu ve bundan yaralanılamadığını söyledi.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.