Genç işsizliğin önlenmesi için mesleki eğitimin önemine dikkat çeken iş dünyası temsilcileri, bu sayede kalifiye elaman ihtiyaçlarının da büyük ölçüde giderilebileceğini vurguladılar.
İş dünyası temsilcilerinin görüşleri şu şekildedir:
BATİSİAD BAŞKANI AHMET ER:
İşsizlik verilerine bakıldığında dikkat çeken hususlardan bir tanesi, gençlerin istihdamında yaşanan düşüş. Bunun geçici bir düşüş olduğu fikrindeyim. Dijitalleşen dünyada kendini geliştirmiş, dünyadaki gelişmelere ayak uydurmuş, pratik zekaya sahip, işini benimseyen gençlere, Koronavirüs salgını sonrasında her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulacak. Gençlerimizin geleceği çok parlak. Yeter ki onlara fırsat ve olanak verilsin. Karamsar olmaya, kaygı duymaya gerek yok. Ülkemiz, hedeflerine gençlerimizin üstün çabaları ve başarıları sayesinde ulaşacaktır.
BEKSİAD BAŞKANI ÖMER YILDIZ:
İçinde bulunduğumuz pandemi süreci bize bir kez daha üretimin ve ihracatın önemini gösterdi. Salgının ardından üretim kapasitesi yüksek, ihracat potansiyeli fazla olan ülkeler, Covid-19’un ekonomik etkilerini daha az hasarla atlatacaktır. Bu noktada kalifiye, genç elemana her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır. Salgının ardından güçlü Türkiye hedefimize ilerlememiz için gençlerimize olan ihtiyacımızın farkındayız ve buna yönelik adımlar atıyoruz, atmaya da devam Betorder edeceğiz. Bu bağlamda BEKSİAD olarak gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek ve sektörümüze kazandırmak için gerek Uludağ Üniversitesi’yle gerekse de Necatibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile protokoller imzaladık. Başka okullarda eğitim gören gençlerimize de çeşitli yardımlarda bulunarak, onların hayatlarına dokunmaya gayret gösteriyoruz.
MÜSİAD BURSA ŞUBE BAŞKANI NİHAT ALPAY:
Koronavirüs nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ülkemiz ve dünya. Salgın sonrası dönemde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu bağlamda gençlere, genç beyinlere, hiç olmadığı kadar ihtiyacımız olacak. Gençlerimiz ülkemizin geleceği. Açıklanan verilerde rakamlar istihdam noktasında düşüşü gösterse de bunun geçici olduğu kanaatindeyim. Bu dönem bize gençlerin gelecek için ne kadar umut vaat ettiğini gösterdi. Onlar, önlerinin açılması, yeteneklerini geliştirilmesine olanak tanınması halinde büyük işler başarabilirler. Geleceğimiz olan gençlere imkan sunmak adına herkes üzerine düşeni yapmalı diye düşünüyorum.
PERYÖN GÜNEY MARMARA ŞUBE BAŞKANI BARIŞ GÜL:
Genç işsizliğin oranının düşürülmesi ile ilgili herkes mesleki eğitimden bahsediyor. Gençleri açılan bütün meslek kurslarına gönderiyoruz. Bu yine kocaman bir yanlış. Evet çalışan açığı var, evet firmalar genç ve dinamik çalışanlar istiyor. Bu durumda evet mesleki eğitimler önemli. Ama bunun yöntemi her bulduğumuzu mesleki eğitime göndermek değil. Bu ülkenin hangi sektörlerde hangi mesleklerde, hangi yeterliliklerde personel açığı var? Gençlerimiz hangi mesleklerde yetenekli? Hangi meslekleri yaparken kendilerini daha verimli ve mutlu hissedecek? Bu analizi en az ileriye dönük 10 sene yapmalıyız. Herkes biliyor ki genç, dinamik ve yeterlilik sahibi birey kolay yetişmiyor.