Yeni Teşvik Yasası cari açığa ilaç gibi gelecek

GÜNDEM

Bakanı Çağlayan: Türkiye uluslararası yatırımcılar cenneti haline gelecek

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON)’nun genel kurul sonrası gerçekleştirdiği ilk Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı.
TUSKON yönetimine yeni Teşvik Yasası ile ilgili bilgi veren Çağlayan, yeni sistemin cari açığa darbe vuracağını ifade etti. Çağlayan, “Teşvik sistemini cari açıkla mücadele edecek bir ilaç olarak kabul ediyoruz.” dedi. TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral de teşvik yasasının iş dünyasına ivme kazandıracağını belirterek, özellikle yabacı yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisinin artmasına önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını kaydetti.
Türkiye-Zambiya Ticaret ve Yatırım Forumu öncesinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Teşvik sistemi benim yıllardır eleştirdiğim bir konu idi. Ben sizlerin içinden gelen biriyim. Yıllardır bakanlık yapıyorum. Dolayısıyla teşvikte geçmişte olmayan eksikliklerden dolayı sistem tam olarak enjekte edilemiyordu. 2009 yılındaki teşvik sisteminde de bir takım önerilerim olmuştu, ancak o öneriler hayata geçememişti. Ama bugün yaptığımız bu çalışma ile sizlerin karşısına her zaman olduğumuz gibi başımız dik çıkıyoruz.” dedi.
Türkiye genelindeki bütün oda ve borsaların yanı sıra 800 sivil toplum kuruluşundan Teşvik Yasası ile ilgili öneri aldıklarını aktaran Çağlayan, “Bugün hazırlanan Teşvik Yasası Türkiye’nin bir taraftan cari açığına darbe vuracak, diğer yandan ise uluslararası yatırımcılar için güvenli bir ortam yaratacak. Biz bu teşvik yasasını cari açıkla mücadeleye karşı bir ilaç olarak görüyoruz. Bu ilaç sayesinde Türkiye uluslararası yatırımcılar cenneti haline gelecek.” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz gün Suudi Arabistanlı bir firmanın bir Türk şirketi ile 1 milyar dolarlık bir iş ortaklığı Perabet gerçekleştirdiğine işaret eden Zafer Çağlayan, “Türkiye’ye yabancı sermaye aktığını göreceğiz. Zaman içerisinde ithal etmek durumunda kaldığımız ürünlerin ihraç edildiğine de şahit olacağız. Türkiye’de yapılan ithalatın ihracata dönüşümü yüzde 40 seviyesinde. Gübre yüzde 70 ithalata bağlı bir sektor. Otomotiv ise yüzde 56. Sırf muhalefet olsun diye konuşanlar var. Ama hiçbir şey iş dünyasının moralini bozmasın. Kim ne yaparsa yapsın, Türkiye’nin 2023 hedeflerini bozamayacak. İş dünyasına güveniyoruz.” diye konuştu.
"TÜRKİYE İLE ZAMBİYA ARASINDAKİ BÜROKRATİK PROBLEMLER ÇÖZÜLMELİ"
Öte yandan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Genişletilmiş Yönetim kurulu Toplantısı’nın ardından gerçekleştirilen Türkiye-Zambiya Ticaret ve Yatırım Forumu’nda Zambiya ile olan ilişkileri değerlendirdi. Meral, Zambiya hükümetinin 2030 yılı hedeflerine inandıklarını belirterek, ticaret ve yatırım anlamında bu ülkeye katkı olmaya çalıştıklarını bildirdi. Hükümetler arası mutabakatla iki ülke arasında yaşanan bürokratik problemlerin azaltılması gerektiğini vurgulayan TUSKON Başkanı, “Türkiye’nin sahip olduğu coğrafya, AB Gümrük Birliği’nin parçası olması, güçlü iç pazarı ve istikrarlı büyüyen yapısı ile ülkemiz dünya ekonomisinde ön plana çıkmakta. İş idamlarımızın dinamikliği ile birlikte dünyanın farklı ülkelerinde olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Zambiya Sanayi ve Ticaret Bakanı Robert Sichinga da forumda yaptığı konuşmada, 'Barış Cenneti' olarak nitelendirdiği Zambiya’ya Türk yatırımcıları davet etti. Afrika’nın en barışçıl ülkesi olduklarını vurgulayan Sichinga, “1964’ten bu yana 3 siyasi parti ve 5 devlet başkanı değiştirdik. Ancak bu süreçlerin hiçbirinde problem yaşanmadı. Her zaman barışçıl yollarla bu süreçleri atlattık. Türk iş dünyasını yapacağı yatırımlar hem Zambiya hükümeti taragfından güvence oltaltında olacaktır. Bizim Anayasamız mülkiyet haklarını garanti eder. Farklı sektörlerdeki yatırımlar Türk iş dünyasını bekliyor.” dedi.
 
 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.