PERYÖN GÜNEY MARMARA ŞUBESİ BAŞKANI BARIŞ GÜL, GENÇ İŞSİZLİĞİ DEĞERLENDİRDİ

GÜNDEM

BARIŞ GÜL: GENÇ İŞSİZLER ÜNİVERSİTE MEZUNU AMA MESLEKSİZ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde açıkladığı İşgücü İstatistikleri hakkında bir değerlendirmede Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Güney Marmara Şubesi ve Faveo Eğitim Danışmanlık ve İnsan Kaynakları Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül’den geldi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre işsiz sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 21 bin kişi artarak, işsizlik oranının yüzde 12.8, 15-24 yaş arası genç işsizlik oranının ise yüzde 23.3 düzeyinde olduğunu hatırlatan Gül, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan genç işsizliği hakkında, “Üniversitelerden mezun gençlerin çoğu mesleğini seçmemiş oluyor. Bu sefer de mesleksiz işsiz sayısı artıyor. Kısaca; genç işsizler üniversite mezunu ama mesleksiz diyebiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.

“Ailelerin baskıları, gençlerin hatalı tercih yapmalarına neden oluyor”

Gençlere üniversite mezunu olmak yerine, üniversite mezunu olup hangi meslekte çalışması gerektiğinin empoze edilmesinin daha faydalı olduğuna değinen Gül, “Okul eğitimleri iş hayatına çok fazla entegre edilemiyor. Aileler gençlerin üniversite eğitimi almasını istiyor ve bu Betsmove yönde gençleri yönlendiriyorlar, bu durumda gençler meslek tercihlerini yapmadan, puanları hangi üniversiteyi ve bölümü tutarsa orada okuyorlar. Ailelerin işin içine yanlış girmeleri, meslek uzmanlarının çok bilinçli olmamaları gençlerin tercihlerini doğru yapamamasına sebep oluyor. Böyle olunca da mesleksiz işsiz sayısı artıyor, gençler üniversite mezunu ama mesleksiz oluyorlar. Örnek olarak makine mühendisliği bir meslek değildir. Biz makine mühendisini alıp, üretim mühendisi yapmaya çalışıyoruz. Birçok bölüm için bu durum geçerli. Ancak doğru olanı, öğrencinin o meslek bilgisini üniversitedeyken seçmeli ve mezun olduğunda o konuda uzmanlaşmış olması lazım” diye konuştu.

“Üniversiteler iş hayatına entegre olmalı”

Üniversite – sanayi işbirliklerinin de yeteri kadar verimli işlemediğini söyleyen PERYÖN Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül, sözlerine şöyle devam etti; “Üniversiteler mutlaka iş hayatıyla entegre olmalı. İşyerlerinin üniversitelerin içlerine girip, ne istediklerini çok doğru bir şekilde anlatması gerekiyor. Üniversitenin eğitim programının, iş hayatıyla paralel olmaması üniversite – sanayi işbirliğini verimsiz kılıyor. Bu anlamda üniversite hocalarının da eğitilmesi şart. Biz PERYÖN Güney Marmara Şubesi olarak bu konuda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz ve yeni projelere de imza atmaya hazırlanıyoruz.”

“Bursa’ya nitelikli iş gücü çekmeliyiz”

Türkiye’de kayıtlı 22,5 milyon çalışan insanın olduğunu fakat bu sayının neredeyse yarısının 5 şehirde toplandığına dikkat çeken Gül, “İş gücünü farklı şehirlere kaydırmak lazım. Çalışan nüfusun çok yoğun olduğu şehirler şehirlikten, insanlar insanlıktan çıkıyor. İşgücünü farklı şehirlere yaymalı, bizler de nitelikli iş gücünü şehrimize çekmeliyiz. Yani, nitelikli iş gücünün Bursa’ya gelmesi gerektiğini, niteliksiz işleri de şehir dışına çıkarmamız gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu. 
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.