Antalya'da ikincisi düzenlenecek olan Yaş Sebze, Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistik Fuarı’nın (Interfresh Eurasia 2019) tanıtım toplantısı Bursa’da yapıldı.
Toplantıya, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Senih Yazgan ve Yönetim Kurulu’nun yanı sıra, Antexpo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Fora ve Antexpo Genel Müdürü Murat Özer katıldı.
Interfresh Eurasia Yaş Sebze ve Meyve Fuarı’nın tanıtım toplantısında; tüketim ekonomisinin temel ihtiyaçlarından olan Yaş Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj ve Lojistikle ilgili ihracat verileri ve Türkiye’nin bu alanda bölgesel alandaki son durumu ile üretimi ve ihracatı arttırma politikaları kapsamında uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi konularına değinildi.
Toplantıda konuşan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, dünyada eşi benzeri olmayan ürünlere sahip olan Türk yaş meyve sebze sektörünün daha iyi yerlere gelmesi için birlik olarak hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan var güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.
“Fuar, ihracatçılarımız için fırsat olacak”
Interfresh Eurasia’nın, özellikle ihracatını artırmak, yeni iş bağlantıları yapmak isteyen ihracatçı firmalar için büyük fırsatlar doğuracağını belirten Yazgan, “Fuara alım heyeti getirmek için Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ihracatçı birlikleri ve kalkınma ajansları el birliği ile çalışmakta ve güzel sonuçlar elde edilmektedir. Bu yıl düzenlenen fuara; Almanya, İtalya, Hollanda, Rusya, Arnavutluk, Bulgaristan, Çin, Suudi Arabistan, Güney Kore’nin de aralarında bulunduğu 26 ülkeden alım heyetleri katılacak. Bu ülkelerin hepsinin ayrı ayrı üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için bir fırsat kapısı olabileceğinden, fuara katılacak firmalarımızın ellerindeki bu şansı çok iyi değerlendireceğine ve yeni pazarların kapısını da bu fuarla birlikte açabileceğimize inanıyorum. “
“Interfresh fuardan öte bir ihracat projesi”
Yazgan şunları söyledi: “Yaş meyve sebze içerikli, Interfresh Eurasia fuarının bir başka önemli özelliği de basınçlı sulama sistemleri ve teknolojileri üreticilerinden, tarım makineleri ve ekipmanları üreticilerine kadar sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturuyor olmasıdır. Bu bağlamda alıcı niteliğindeki kişiler, fuara geldiği zaman bütün taleplerini tek çatı altında karşılama imkânı bulacak. Bu da bir bütün olarak düşündüğümüzde yaş meyve sebze sektörünün potansiyelini harekete geçirebilecek özelliktedir.
“Bursa, sektörde strateji belirleme ve ticareti arttırma adına önemli bir aktör”
Antexpo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Fora ise bu yıl ikincisini düzenleyecekleri fuarın kendileri için bir fuardan öte ihracat projesi olduğunu belirtti. Fora şunları söyledi: “Yaş meyve sebzeyi sadece üretmekle ihracatı arttırma imkânınız yok. Sektörün birçok değişkeni var. Biz de bu bilinçle tüm paydaşların içinde yer aldığı bir fuar kurguladık. Bu yıl yurt dışı alım heyetlerinin daha fazla sayıda gelmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Yaş sebzenin lokomotif şehirlerinden biri olan Bursa, yaş sebze meyve sektöründe strateji belirleme ve ticareti arttırma adına önemli bir aktör. Geçen yıl yapılan Türkiye üretiminde 40 milyon tonluk üretimin sadece 7 milyon tonu ihracata dâhil olabilmiş. Bu rakam bu coğrafya için bizce yeterli değil. Önümüzde daha çok yol var. Dolayısıyla bu sektörün gelişmesi ve ihracatın artması için Bursa ve Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin mensubu olduğu pazar çok önemli. Pazardan daha çok pay almak, ihracatı arttırmak için bu çalışmalarımızı yapıyoruz.”
“Sadece üretmek değil ihraç etmekte çok önemli”
Antexpo Fuarcılık Genel Müdürü Murat Özer de şunları söyledi: “Benzer fuarlar yurt dışında düzenleniyor. Ama Türkiye’deki tek yaş sebze meyve fuarı bu. Tarım hepimiz için çok önemli. Sadece üretmek değil ihraç etmekte çok önemli. İşte bu fuarların, ürünlerin yurt dışına tanıtılmasında aktif rol oynayan platformlardır. Bu sene fuarımızda iki farklı özel bölüm oluşturduk. Yaş meyve sebzenin topraktan tabağa kısmında sulama grubu var. Buna özel bölüm yaptık. Ayrıca Türkiye’de üretilen tarım makineleri, özellikle bahçe ekipmanları ve sera için olan tarım makineleri için özel bölüm hazırladık. Geçen yıla oranla fuar alanı yüzde 15 büyüdü. Geçen seneye ek olarak hedef pazarlarda acenteleri devreye aldık. Yurt dışı alım heyetlerini daha da güçlendirdik. Fuarın neden başka şehirde değil de Antalya’da düzenlendiği çok soruldu. Antalya’nın ön plana çıkışının gerçek sebebi 255 şehirden 61 havayolu şirketinin Antalya’ya direkt uçması. Bu önemli bir kriter. Antalya’da 4 saatlik uçuş sahasında 2 milyarlık nüfusa ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca fuarı tatille birleştirmek de önemlidir. Ekim ayı da Antalya’da tatil yapmak için ideal bir zaman.
Basın toplantısı, yapılan açıklamaların ardından soru cevap bölümü ile son buldu.