BAKAN ERGÜN'DEN ÖZEL SEKTÖRE AR-GE'DE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin üretim ve montajdan ziyade Ar-Ge ve tasarım konularında bir merkeze dönüşmesini istediklerini söyledi. Yasayla birlikte getirilen teşvikleri kullanarak yeni Ar-Ge merkezleri kurmaları için özel sektör temsilcilerine çağrı yapan Ergün, rekabet öncesi işbirliğinin önemine değinirken, "Sahayı birlikte yapalım, iyi oynayan kazansın. Rekabet öncesi işbirliği projeleri sizin iyi oynamanıza engel değil. Destek programlarına yoğun talep geliyor. Ancak kimse rakipleriyle işbirliği yapmak istemiyor oysa dünyada herkes bunu yapıyor." dedi.
Türkiye’de faaliyet gösteren 130 Ar-Ge merkezinin temsilcileri bilgi paylaşımında bulunmak ve yürütülen çalışmalarda işbirliği yapmak üzere İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın desteğiyle ilk kez düzenlenen ve her yıl tekrarlanması planlanan Ar-Ge Merkezleri Zirvesine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, özel sektör temsilcileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Ar-Ge merkezlerine sağlanan desteğin gözden geçirileceği toplantıda konuşan Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ar-Ge temsilcilerini ilk kez bir araya getiren bu toplantının önemine değindi. Toplantı süresince var olan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözümlere odaklanılacağı bilgisini veren Bakan Ergün, etkili bir işbirliği için tüm tarafların dinlenmesi gerektiğinden söz etti. Ayrıca üniversitelerle sanayiciler arasındaki işbirliğini aktif hale getirmeyi amaçlayan zirveden çıkan sonuçların herkes için yararlı olacağı görüşünü dile getirdi.
Türkiye’nin teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna yükselmekte olduğunu ve bunun teşvik edildiğini ifade eden Bakan Ergün, teknoloji ürünlerinde ihracat artarken ülke sayısı Vevobahis ve ürün yelpazesinin de genişlediğini söyledi. İhracat rakamlarında düşük teknoloji ürünlerinin azalıp orta teknolojinin payının arttığını söyleyen Ergün, yeni teşvik sisteminin teknoloji seviyelerini yükseltmeyi hedeflediğini dile getirdi. Ülke kaynaklarından Ar-Ge’ye ayrılan payının üç katına çıkarılmasına rağmen henüz yüzde 1 oranında olduğunu söyleyen Bakan Ergün, bu oranın 2020 yılına kadar yüzde 3’e çıkarılmak istendiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde 1.000 kişiye düşen araştırmacı sayısının 5 olduğuna değinen Ergün, Türkiye’de henüz bu rakamın 1 olduğu bilgisini verdi.
"TÜRKİYE, AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLMALI"
Yasayla birlikte getirilen teşvikleri kullanarak yeni Ar-Ge merkezleri kurmaları için özel sektör temsilcilerine çağrı yapan Ergün, KOBİ’lerin de birleşerek orta Ar-Ge çalışmaları yapması gerektiğini savundu. Rekabet öncesi işbirliğinin önemine değinen Ergün “Sahayı birlikte yapalım, iyi oynayan kazansın. Rekabet öncesi işbirliği projeleri sizin iyi oynamanıza engel değil. Destek programlarına yoğun talep geliyor. Ancak kimse rakipleriyle işbirliği yapmak istemiyor oysa dünyada herkes bunu yapıyor.” dedi.
Türkiye’nin üretim ve montajdan ziyade Ar-Ge ve tasarım konularında bir merkeze dönüşmesini istediklerini vurgulayan Nihat Ergün, bu dönüşüm için Ar-Ge merkezlerinin taşıdığı önemi vurguladı. Ergün, bakanlık olarak Ar-Ge merkezlerimizde yürütülen çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, “Bu merkezden yürütülen projelerin gerçekten ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Ar-Ge merkezlerini hem nicelik hem de nitelik olarak gelişmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Üniversite ile sanayi işbirliğinin önemine işaret eden Ergün, Türkiye’nin ülke olarak bu konuda henüz istenen seviyede olmadığını söyledi. Bakanlığın yaptığı bir araştırmaya göre en çok sanayi ve en çok üniversitenin bulunduğu şehir olan İstanbul’un aynı zamanda bu ilişkinin en az gerçekleştiği şehir olduğunu dile getirdi.